Skiljelinjerna skärper sig…

9 december 2009 kl. 12:08 | Publicerat i COP15, miljö, politik | Lämna en kommentar
Etiketter:

Som tillägg till inlägget om Kyoto vs nytt protokoll.

Skiljelinjerna blir tydligare. Connie Hedegaard (ordförande för konferensen) har föreslagit att bilda en grupp för informella konsultationer gällande de förslag på legalt bindande nya protokoll som kommit från bl a Tuvalu och USA.

Nu diskuteras detta – Saudiarabien, Indien, Venezuela och Kuwait har alla sagt att de har fullt förtroende för Hedegaards möjligheter att leda processen utan en sådan grupp, och påpekar att det finns många grupper och det är svårt för delegationerna att gå på alla. Fast det kommer också mer ärliga inlägg som faktiskt säger som det är: de tycker det är fel att prata om ett nytt protokoll, de vill prata om att skärpa och förbättra Kyoto.

AoSIS å andra sidan, vill ha en sådan grupp för att kunna diskutera sina förslag. Uppenbart är de rädda för att deras förslag ska avslås om de inte får en sådan grupp.

Alltså: mötestekniska frågor används för att främja sin åsikt i sakfrågan. Inget nytt under solen. Det är intressant att se hur stenhårt länderna följer sina grupplinjer. Fast Senegal stödde just tanken på en contact group, mest för att om så många länder vill prata om saken verkar det konstigt att säga att det inte behövs…

Kommentera »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.
Entries och kommentarer feeds.